Mijloace contraceptive

METODE NATURALE

Coitus interruptus – reprezintă întreruperea actului sexual înainte de a se produce ejacularea. Eficacitatea acestei metode este însă relativă (60-70%), deoarece lichidul preejaculatoriu conține spermatozoizi.

Metoda calendarului – se bazează pe identificarea perioadei fertile prin urmărirea duratei ciclurilor menstruale. Un ciclu menstrual începe în prima zi de menstruație și durează până în ziua premergătoare următoarei menstruații. Acesta are două faze: de la menstruație până la ovulație și de la ovulație până în ziua dinaintea următoarei menstruații, când începe un nou ciclu menstrual. Dificultatea acestei metode constă în stabilirea exactă a acestor zile, deoarece ciclurile sunt de cele mai multe ori neegale (variază între 23-40 zile).

Metoda mucusului cervical – are la bază observarea modificărilor mucusului, înainte și după ovulație.

Metoda temperaturii bazale – determină perioada fertilă prin măsurarea temperaturii corpului.

019-Mijloace-contraceptive-0001Metoda simpto-termală – combină metoda temperaturii bazale cu cea a mucusului cervical.

Abstinența – este singura metodă care protejează 100% atât de sarcină cât și de bolile cu transmitere sexuală.

METODE MECANICE

019-Mijloace-contraceptive-0002Dispozitive intrauterine (steriletul) – sunt dispozitive de mici dimensiuni și de forme diferite, de plastic sau de metal, care sunt inserate în cavitatea uterină și care rămân acolo pentru o perioadă îndelungată de timp, având ca efecte inhibarea capacității spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterină, îngroșarea mucusul cervical. Uneori acestea duc la distrugerea zigotului nou format – cei care consideră că viața apare în momentul concepției resping această metodă contraceptivă fiind considerată o metodă avortivă.

019-Mijloace-contraceptive-0003Diafragma și cupa cervicală – acoperă colul uterin, împiedicând pătrunderea spermei în canalul cervical în timp ce prezervativul captează sperma împiedicând-o să ajungă în vagin.

METODE CHIMICE

019-Mijloace-contraceptive-0004Pilula combinată – conține cantități mici de estrogen și progesteron, doi hormoni sexuali asemănători cu cei produși de organism, care produc un ciclu menstrual artificial. Prin combinarea celor doi hormoni se obține pilula orală combinată.

Efectele Estrogenul sintetic:

-inhibă ovulația prin suprimarea hormonilor hipofizari (ovarul este pus în repaus);
-inhibă nidația embrionului în uter prin alterarea mucoasei uterine (glandele de glicogen care au rolul să hrănească embrionul se degradează);
-accelerează transportul embrionului prin trompa uterină.

Efectele Progesteronului sintetic:

-inhibă ovulația prin suprimarea hormonilor hipofizari;
-produce un mucus cervical dens, vâscos împiedicând astfel înaintarea spermatozoizilor;
-împiedică capacitația spermei (procesul de maturație);
-împiedică fecundarea (inhibă activitatea enzimelor care au rolul de a penetra ovulul);
-împiedică implantarea embrionului în uter (în stadiul de blastocist);
-încetinește transportul ovocitului prin trompa uterină și modifică secrețiile din trompă (ovulul nu mai ajunge în timp util la endometru).

Pilula monohormonală – conține o cantitate mică de progesteron și are ca efecte împiedicarea pătrunderii spermatozoizilor în uter, făcând de asemenea ca interiorul uterului să fie mai puțin primitor pentru zigot.

019-Mijloace-contraceptive-0005Contraceptivul injectabil – conține hormoni sintetici similari cu hormonul natural numit progesteron care acționează prin eliberarea lentă și constantă a substanței active suprimând astfel ovulația. Împiedică eliberarea lunară a unui ovul din ovar și pătrunderea spermatozoizilor în uter și fac ca interiorul uterului să fie mai puțin primitor pentru sarcină. Această metodă conferă protecție prelungită, de 8-12 săptămâni.

019-Mijloace-contraceptive-0006Spume, creme, geluri spermicidale – aceste substanțe sunt metode tip barieră folosite în controlul sarcinii, care imobilizează sau distrug spermatozoizii în drumul acestora către ovul. Aceste metode sunt mult mai puțin eficiente decât celelalte (75- 80%).

019-Mijloace-contraceptive-0007Implantele progestative (norplant) – sunt contraceptive cu progesteron care se prezintă sub forma a șase mici capsule care se implantează subdermic în partea superioară a antebrațului. Previne ovulația, împiedică pătrunderea spermatozoizilor și produce modificări structurale la nivelul endometrului împiedicând nidația (fixarea oului în cavitatea uterină), în cazul excepțional în care se produce fecundația. Oferă eficiență de la 6 luni la 5 ani.

METODE CHIRURGICALE

Vasectomia (sterilizarea masculină) – este o procedură chirurgicală, relativ simplă, ce constă în blocarea sau secționarea canalelor deferente; împiedicând intrarea spermatozoizilor în lichidul spermatic. Este o metodă permanentă, de cele mai multe ori definitivă și ireversibilă.

Legarea trompelor (sterilizarea la femeie) – este o operație care se poate realiza prin tăiere, cauterizare, inele sau clipsuri care împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul. La fel ca și în cazul vasectomiei, această metodă este permanentă, neexistând garanția unei posibile reversibilități.

019-Mijloace-contraceptive-0008CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ

Contracepția de urgență se referă la acele metode de prevenire a sarcinii ce pot fi folosite după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Opțiunile care există în aceste situații sunt două: contracepția hormonală de urgență (pilule ce conțin anumite doze de hormoni), respectiv inserarea unui sterilet în intervalul primelor 5 zile de la contactul sexual neprotejat. Metodele hormonale se administrează în primele 72 (120) de ore de la contactul sexual. Acționează în principal prin blocarea ovulației și/sau prin alte mecanisme care împiedică nidarea oului fecundat (modifică motilitatea trompelor uterine, modifică reactivitatea endometrului).

FacebookTwitterGoogle+WhatsAppPrintFriendly